17 comentarii

  1. Poate-mi scapa mie ceva… dar nu e nimic deosebit in tehnologia respectiva. Chiar si faptul ca e portabila (relativ) nu e neaparat deosebit. Oare merge cand e ceata afara? Sau prin fum?

  2. eu as lua o arma din asta si as merge la belina sa trag in dragnea. il fac cu nervu. dupa ce ii topesc linia si pierde fo douazeci de monturi sigur se arunca in apa si moare.

    • sunt convins ca lucruri marunte dar care aparent il pasioneaza conteaza mai mult pentru astfel de pesonaje precum Dragnea decat, sa zicem, sistemul de sanatate.

  3. Babele de la manastirea Nicula ar putea obtine arme mult mai puternice, cum sunt alea din Lords of The Ring. Cat ar fi de cool sa vezi o baba cu un toiag cum ti-l tranteste pe Vader de toti peretii cu tot cu forta lui…

  4. Pe niste site-uri de specialitate au analizat pretentiile chinezilor si au ajuns la concluzia ca sunt exagerate. Chestiile alea au fost folosite probabil ca sa deranjeze pilotii americani de la bazele din Djibouti si aiurea, dar cam atat. Sunt prea mici ca sa topeasca ceva. Poate branza 😉

  5. Mr Ender, o tehnologie suficient de avansata poate sa para magie pentru o populatie suficient de inapoiata… (parafrazandu-l pe Sir Arthur C. Clarke).

    Revenind la lasere si lumini taioase:
    The laser cutting process was one of the earliest processes to be discovered that used a laser beam, with several types being invented at the same time. The gas laser cutting process, using a carbon dioxide mixture, was first invented in 1964 at Bell Labs, New Jersey, by Kumar Patel, an electrical engineer. This is also the same time for the crystal laser cutting process, which was also founded at Bell Labs in 1964, albeit by a different engineer named J. E. Geusic.
    URL: www.spilasers.com/application-cutting/a-history-of-laser-cutting/

    In Romania s-a dezvoltat printre primele tari din lume tehnologia laser (1962): ro.wikipedia.org/wiki/Ion_I._Ag%C3%A2rbiceanu (fiul lui Agarbiceanu ale carui creatii literare sper ca le-ai studiat la materia infama limba si literatura romana).
    USA dezvoltase aceeasi tehnologie (laser cu gaz) cu putin timp inainte: 1960.
    Evident surse laser nu sunt doar cu gaz (primul worldwide a utilizat mediu solid-rubinul). Apoi au aparut diodele laser etc etc etc – si o suita de aplicatii industriale.
    Prin urmare acea arma cu laser este doar o impachetare „noua” a acestei tehnologii. A dat foc cu o raza laser generata intr-un dispozitiv portabil de tipul „pusca” nu consider a fi vreo revelatie tehnologica… (revezi paragraful cu taierea metalelor cu laser pe care l-am scris la inceputul acestei epistole).
    In plus, problema principala, si pe care nu cred ca chinezii au rezolvat-o, este functionarea armei intr-o atmosfera puternic incarcata cu particule/fum/praf/ceata.
    Nu uita ca bombele/proiectilele/rachetele dirijate laser nu prea functioneaza pe timp cetos tocmai din aceeasi cauza… nu intotdeauna ce da bine pe sticla e si bun la razboi.

  6. @kilroy: probabil au focusat radiatia laser pe materialele respective (textile, hartie etc.).
    Acelasi efect poti sa-l obtii cu ajutorul Soarelui si cu o lentila.
    Iar daca utilizezi o oglinda suficient de mare poti sa dai foc hainelor din balconul vecin… asta nu inseamna lucru tehnologic remarcabil… fie-mi scuzata ignoranta!

    • Fix acelasi efect putem avea si cu un led si o lupă imensa, hai sa nu ne mai cacam pe noi cu explicații științifice bazate pe experimente din generala.

  7. Alin, nu merge lentila cu LED.
    Ceea ce face lentila este sa „faca” sursa sa para mult mai apropiata de ecran. Acelasi lucru l-ar face si cu LED-ul. Oricat de aproape ar fi LED-ul el nu va da foc unor materiale „normale”.
    Pe de alta parte apropiind „optic” Soarele (cu temperatura foarte ridicata la suprafata sa) poti sa ajungi la o distanta la care poti da foc unor materiale normale (textile, hartie etc.).

    Cele de mai sus rezulta din faptul ca NU este posibil printr-un aranjament de lentile/oglinzi sa faci o sursa de lumina sa fie mai „calda”. Daca ea nu este initial suficient de calda pentru a da foc hartiei/carpei atunci nu o poti face sa fie mai calda doar prin oglinzi/lentile.
    Cu Soarele functioneaza deoarece Soarele este SUFICIENT de cald si tot ce trebuie sa faci este „sa-l aduci” mai aproape- asta face aranjamentul optic lentila/oglinda.

    P.S.: daca nu stapanesti bine o materie in generala atunci sunt slabe sanse sa o stapanesti si mai tarziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *