Se lansează Hacking Work, primul podcast despre piața muncii din România. Ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu.

Primul podcast din România dedicat pieței muncii și relațiilor dintre angajați și angajatori se lansează azi, în format video și audio. Podcastul ”Hacking Work” își asumă ca misiune schimbarea paradigmei, mentalităților și realităților din muncă și leadership și reconstruirea relațiilor dintre angajați și angajatori sub forma unor parteneriate corecte, nu a unor subordonări tipice secolului trecut.

Este prima producție multimedia din România care vorbește clar, cinstit și curajos despre cele mai fierbinți teme de actualitate: angajatori și angajați abuzivi, muncă hibridă și presiunea angajatorilor pentru revenirea la birouri, valul demisiilor și războiul pentru talente, lipsa motivației, implicării și recompensării corecte a oamenilor, flexibilitate și beneficii colaterale salariilor, aranjamentele ilegale ale angajatorilor pentru a ține salariile la niveluri foarte scăzute, stress, depresie, anxietate și burnout provocate de suprasolicitarea profesională, freelancing și fenomenul nomazilor digitali, tendința accentuată la nivel global de reducere a săptămânii de lucru la patru zile, nevoia de reconstrucție a culturii și climatului în organizații după pandemie, preocuparea pentru sănătatea psihică, fizică și relațională a angajaților, repoziționarea și remodelarea funcției de HR în organizațiile moderne.

Lansarea podcastului ”Hacking Work” se face într-o formulă inspirată de platformele moderne de streaming, prin publicarea simultană a unei serii de mai multe episoade. Primele șase episoade sunt disponibile pe toate platformele audio-video începând de astăzi, în următoarele două săptămâni vor fi lansate alte șase episoade, urmând ca din luna Martie să fie difuzate episoade noi în fiecare săptămână.

Cele șase episoade lansate astăzi analizează, în discuții foarte intense și deschise, subiecte foarte controversate, importante și de mare interes, abordate de experți de primă mână specializați în Resurse Umane, Management, Psihologie, Leadership, Cultură Organizațională, Sociologie, Antropologie, Marketing și Branding:

  • Andra Pintican: ”Să construim companii care vindecă oameni, în loc să scoată ce e mai rău din ei. E mare nevoie de Omenie, nu de atâtea abuzuri în organizații”.
  • Magor Csibi: ”Liderii nu sunt super-oameni care aduc lumina în fiecare zi. Rolul liderului este să observe și să respecte contractul psihologic”.
  • Corina Neagu: ”Să fii tu pe primul plan, nu jobul tău, asta înseamnă sănătate și adaptare. E momentul unei schimbări de paradigmă”.
  • Dorin Bodea: ”Munca trebuie să ne facă fericiți, altfel munca va fi ineficientă și organizațiile vor pierde. De multe ori, liderii incompetenți sunt și inconștienți.”
  • Raluca Anton: ”Problema celor ce ajung în roluri de leadership este că nu mai știu ce să facă după ce ajung acolo. Grija față de ceilalți se învață.”
  • Doru Șupeală: ”Manifesto: Facem Hacking Work fiindcă atât oamenii cât și organizațiile merită mai mult.”

Gazda podcastului ”Hacking Work” este Doru Șupeală, consultant de marketing și business, managing director și tutor al Școlii Pentru Oameni Responsabili SPOR, lector al modulului de marketing din cadrul programului Executive MBA al Transilvania Executive Education și autorul cărții ”Employer Branding 100%”. Fost director de marketing, comunicare sau procurement în mai multe companii locale și multinaționale și anterior jurnalist și manager de presă, Doru Șupeală are un Executive MBA la Hull University Business School și face un doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai, despre managementul creativității și climatul pentru inovație în companiile software din România.

Realizat în condiții tehnice de cel mai înalt nivel și înregistrat în studiourile Cluj Business Campus și Saga Space București, podcastul este produs în parteneriat de Pluria, Școala SPOR și Undelucram.ro. Pluria este o platformă de spații flexibile pentru echipe hibride, care oferă birouri și săli de întâlnire profesionale, configurabile după nevoi, în peste 200 de locații din patru țări. Școala SPOR este o platformă de educație informală, modernă și interactivă, oferind învățare prin colaborare și dezbatere, cu tutori cu o experiență profesională de vârf, dublată de o structură academică solidă. Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online dedicată angajaților din România, care prezintă oportunități de angajare și oferă recenzii ale angajaților despre companii, informații despre salarii și detalii despre cum se desfășoară interviurile de angajare.

Toate episoadele podcastului se găsesc pe pagina web hackingwork.ro, video pe Youtube și audio pe Spotify, Apple Podcasts, Stitcher, RSS, Substack și Google Podcasts. Pe lângă podcast, proiectul mai include un newsletter săptămânal care va conține cele mai noi episoade, evenimente, știri, analize, tendințe și rapoarte de cercetare de pe piața muncii, atât națională cât și internațională.

***

Declarație Doru Șupeală, gazda podcastului ”Hacking Work”:

”Cei mai mulți oameni merg azi la scârbiciu, nu la serviciu, cercetările Gallup arată că 80% din angajații din lume sunt neimplicați și nemotivați în munca lor. Relațiile dintre angajați și angajatori sunt de cele mai multe ori foarte reci, brute, sărace, pline de abuzuri și dezamăgiri reciproce, deloc durabile și prea puțin profitabile. Rata satisfacției, motivației și implicării oamenilor în activitatea organizațiilor unde lucrează este foarte mică.

Salariile sunt de multe ori foarte mici în comparație cu efortul și știm deja din date oficiale că există înțelegeri între companii ca să fie ținute așa jos. Oamenii se plâng că au șefi incompetenți, agresivi, conflictuali și incorecți, există foarte multe cazuri de hărțuire psihologică sau sexuală. Stresul, anxietatea, depresia și epuizarea fizică și psihică sunt experiențe prin care trec tot mai multe persoane, foarte mulți angajați se simt depășiți de evoluția tehnologiei, multe profesii sunt amenințate cu dispariția și prea puțini angajați au acces la program de învățare și calificare care să le deschidă oportunități valoroase de carieră, siguranță și încredere în viitor.

Firmele și angajații au opinii foarte diferite și opuse legate de modul în care vom munci după pandemie, munca hibridă este dorită, dar încă greu accesibilă, puțin acceptată și total nereglementată. Tinerii vor mai multă flexibilitate și mai mult timp pentru ei, solicită personalizarea rolurilor, programe de lucru mai scurte și oportunități profesionale mai atrăgătoare. Foarte mulți oameni aleg să plece din țară, să se apuce de freelancing sau să străbată lumea ca nomazi digital, sunt multe profesii în care există un deficit uriaș de oameni calificați, puterea de negociere aparține acum profesioniștilor și nu angajatorilor, companiile au greutăți uriașe în recrutarea, selecția și mai ales fidelizarea angajaților, fenomenul demisiilor în masă a ajuns și la noi și de multe ori piața muncii arată ca o junglă, ca un război sălbatic pentru talente și salarii.

Într-un astfel de peisaj, este foarte necesar să discutăm cinstit, curajos, deschis și amplu despre toate aceste subiecte, să aducem informație, dezbatere și educație într-un domeniu social și economic de primă importanță, în care problemele au fost prea multă vreme ignorate sau ascunse sub covor. Suntem convinși că putem ajuta atât angajații, cât și angajatorii să evolueze, să dialogheze, să îmbrățișeze schimbarea și progresul, să se adapteze inteligent noului context și să reconstruiască relațiile dintre ei sub forma unor parteneriate corecte și moderne.

Putem construi relații mai umane și mai sincere între firme și oameni, putem să aducem sănătate și normalitate în relațiile dintre organizații și angajații lor și să obținem astfel performanță economică superioară. Pornim un uriaș dialog bazat pe știință, expertiză și onestitate și alimentat cu idei extraordinare, povești fascinante și personalități remarcabile. Schimbăm paradigma în muncă și leadership, astfel ca oamenii, cu toții, să aibă de câștigat și să privească munca nu ca pe o corvoadă, ci ca pe o activitate în care investesc energie și pasiune și găsesc bucurie și sens.”

13 comentarii

  1. Doru, are pe pagina niște analize f bune, multe realiste, usor idealiste si cred eu..greu de pus in practica daca angajatul este TESA cu salariu mic. Una dintre ultimele sale estimări este legata ca și marea demisionează o sa lovească si România, deși pe acest subiect pariez ca „nu”. Din păcate, argumentele dumnealui sunt cliseistice (ce face angajatul dacă demisionează, își baga piciorul: trăiește din economii..:)…se muta cu părinții…:) cauta altceva… :)))) ) sincer, în acest moment in RO, chiar a devenit reala zicala: ” la usa sunt alții 100 de doritori pt salariul și munca aceasta”.
    Îl voi urmări în podcast

    • Eu vad altfel problema: urmeaza marea demisioneala a micilor intreprinzatori, cei care fac productie. Oamenii s-au cam saturat de tot: sistemul corupt, legislatie instabila, majorari de preturi facute pe genunchi si peste noapte, volatilitatea fortei de munca si lipsa oamenilor calificati care sunt din ce in ce mai greu de motivat, profiturile din ce in ce mai mici. Sunt din domeniu, am postat aici ca am inchis o firma cu 50 de angajati care facea productie si in mare acestea au fost motivele, momentan sint relativ proaspat bugetar. Majoritatea celor care inchid si vand sunt cumparati de firme mari cu acelasi profil care urmaresc sa devina monopol pe piata, astia se aliaza imediat cum simt banul. Deobicei banii obtinuti pe afacere se investesc in imobiliare si aduc un randament destul de bunicel fara mari batai de cap. In concluzie ( stiu ca m-am cam intins) prevad o crestere a somajului, nici vorba de conditii mai bune de munca, si emigrare in masa a celor de 30+ ani care deja realizeaza ca a ramas singura solutie. Ramane de vazut cum va evolua sectorul serviciilor in conditiile acestea.

    • Cînd mai călătorești cu avionul prin sitibreicuri mai lasă dreak telefonul ăla și feisbucile și stai de vorbă cu oamenii din jurul tău, mulți dintre ei meseriași buni cu ani mulți de navetă peste gard. Nu zic de curse de Paris, Viena sau Amsterdam, că acum Europa e doar un sat mai mare, ci să vezi echipe întregi, de la sudori la ingineri, angajați de firme mari și cu joburi prin Africa, la construit de fabrici sau exploatat de cariere (nickel, bauxită, fier), inclusiv în sărăcia aia de Sierra-Leone. Așa că nu mai visa la ”așteaptă 100 de oameni la poartă să-ți ia locul”, mai ales că pe viitor demografia se duce în rîpă cu tot importul de străini…

  2. Mike, la ce producție te referi?
    Eu vad la mine aici în sat (Tg. Mures) f mulți meseriasi întorși din afara ce au zeci de lucrări contractate în așteptare.
    Ceva nu e inregula: TESA ar vrea la un salariu mai bun și nu vor demisiona niciodată, cei din construcții…nu ai cum sa găsești la cata cerere e, specialiștii sau experții se pot forma.
    Nu știu, asta cu demisia generala în ro, unde ajutorul de șomaj e mic și economii nu sunt pt toți, nu o sa existe niciodată.
    Un tesa dacă afla ca unul mai mare pleacă.. se poate duce el acolo pe oleaca mai mulți bani.
    La fel și în construcții. Știu tigani care de la luna la luna merg pt angajare pt 100 lei în plus. Unul de sus dacă pleacă, o sa fie înlocuit cu unul de jos.
    Ce îmi scapa mie?

    • Daca citeai cu atentie nu puneai intrebarea, era vorba de retragerea micilor intreprinzatori implicati in productie (exclud servicii sau freelanceri), cei care dau de lucru la 5-100 angajati si care pe langa salariile care cresc de la un an la altul cred ca alimenteaza o felie buna din buget.Astia cred ca dispar in maxim 10 ani daca nu se schimba ceva major, ceea ce nu cred.
      Firma de confectii metalice, tamplarie lemn si „termopane” sa fiu pe intelesul tuturor. Au aparut produse smifabricate din China la jumatate de pret care din pacate fac cu ochiul romanului, orice i-ai spune nu poti sa-l convingi de ce la tine costa atat. Pe urma se mira ca balustrada aia misto de inox facuta pe comanda la firma grea din domeniu a ruginit dupa doi ani.

  3. Andra pitican si magor csibi acesti inotatori in fosa septica care a devenit linked-in.
    Sunt buni ca ma ajutat sa dau unfollow oamenilor care le dau like la posturi.
    Mai lipsea dracopol din lista aia…

  4. Alt exemplu de „hai sa facem ceva care se autojustifica”.

    Un fel de smiorc corporatrist de care li se rupe angajatorilor din media, digital si IT, ca doar lor li se adreseaza vaicareala asta in cerc.

    Vor sta acolo cu invitatii lor si se vor plange despre cat e de greu, cu zero impact si zero masuri reale in practica.

    Ca deh, asa e in capitalism, ii sugi pula lui patronache ca sa iti permiti aifonul si sitibreicul la Barcelona.

    Maxim vor iesi ceva piariste cu un mesaj plin de compansiune din partea companiei X, in care ne vor explica ce bine o duc angajatii lor si cat sunt ei de preocupati de un cacat cu incluziune si diversitate, de-ti vine sa borasti si alta nu.

    Bonus, 3,2,1 pana apar primii care ii vor acuza de „comunism” :))

  5. Șupeală, acest Hagi cu „ai, n-ai mingea, tragi la poartă”.

    Profesioniștii în IT (și nu numai) lucrează deja pe €150k+, în țări cu apă caldă. Am colegi din liceu care s-au cărat în SUA și la 30 de ani scot TC de 1M/ an lejer. Eu nu, că-mi place prea mult Europa, dar puteam să salahoresc în Sillicon Valley de toți banii.

    Mdlp de aitiștii care aleg să lucreze în Romulania pe 10000 de lei net, asta în situații izolate. Mult succes cu interviurile la IBM Cluj, care durează aproape un an. Vă meritați soarta. Hai cu paw in circle.

  6. Cate discutii pot iesi din ideile inserate in textul articolului….Pfff, dau si cu exemple :))

    Multe chestii sunt nerealiste si sunt duse in directia „Angajatorul e de vina pentru tot, angajatorul sa faca etc” Numa’ ca realitatea din teren este alta si nici angajatii nu sunt usi de biserica. E la moda sa te plangi ca angajatorul e naspa si cand chiar nu ai de ce sa te plangi si munca ta pentru care esti platit la 8 ore o faci in 3….dar tot te plangi pe la colturi ca esti sclavagit pe salariu mic.

    Am strans la povesti si situatii in doi ani de am ajuns sa nu mai gust marketing stunt-uri din astea

  7. Într-o țară deprimantă este greu să ridici moralul oamenilor, fie ei angajați sau angajatori! Omul care alege calea emigrării, nu o face doar pentru job, o face pentru a trăi în civilizație (aici mă refer la servicii de calitate cum ar fi spitale, clinici, învățământ samd), pentru a vedea și altceva decât încruntare, răutate și sărăcie! Deja faptul că trăiești în România, îți dă dureri de cap! Știi că dacă ți se majorează salariul, acea parte de creștere oricum nu va acoperi următorul val de scumpiri, pregătit tacticos de guvern în România. Ai putea spune că am un job ideal, lucrez de acasă, program flexibil, salariu bunicel pentru Ro, plus că fac ceea ce știu și îmi place. Ar trebui să fiu fericită și împlinită! Însă provocarea de a trai in Ro, văzând că oricât aș face și aș câștiga, nu acoperă un minim de necesități, mă termină psihic! Până la urmă cred că tot mediul influențează capacitatea omului de a se dedica unei activități, unui job. Moralul și psihicul joacă cele mai importante aspecte, separat de pregătirea cuiva și de valoarea pecuniară. Tinerii este clar că își doresc altceva, la fel cum și noi ne-am dorit altceva față de părinți noștri, care lucrau în fabrici, în ture de zi, noapte… și vedeam cum se chinuie de pe o zi, pe alta. Bunăstarea ar trebui să fie o regulă de principiu, însă noi vedem acest lucru doar la cei care fură țara și batjocoresc poporul, împovărând omul cu taxe și impozite aberante din salariul lui (42% din salariu mergând frumos la stat), ceea ce reprezintă aproape jumătate din munca fiecărui angajat din Romania și din care nu vezi nimic, nici când ai nevoie, gen o rețetă compensată sau o vizită la medic! Nu mai pomenesc de vizitele la instituțiile statului, care îți provoacă greață trei zile… Problema este una generală și nu tine doar de ofertă sau de ceea ce știi tu sa faci ca angajat. Viața pe care o trăim se reflectă inevitabil in tot ceea ce facem, de la job până la momentele în care ar trebui sa ne relaxam. Am să urmăresc și acest podcast, mai mult din curiozitate, însă nu cred că este suficient pentru un suflu nou pe piața muncii românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *